zaterdag 3 mei 2008

Cycle Chic
Uit: DAG, vrijdag 2 mei 2008
That's Styletoday

Weg met de spandex sportbroekjes! In Kopenhagen is een nieuwe trend geboren die praktische fietskleding van de troon stoot: Cycle Chic. Fashion en fietsen gaan er hand in hand. Modebewuste vrouwen stemmen hun looks af op hun tweewieler, of andersom. En dus zien we steeds meer romantische fietsmandjes en versierde fietsen voorbij komen op de fietspaden.

Een aangenaam straatbeeld dat gretig opgepikt wordt door andere steden als San Fransisco, Londen en Parijs. Wie googled op 'Cycle Chic' krijgt onmiddelijk diverse blogs op zijn beeldscherm die een ode aan de tweewieler brengen.

Zo schrijft Londoncyclechic.blogspot.com over de jodhpur trend (taptoelopende broek) die deze zomer veel in de shops is te vinden. Dé broek om stevig door te kunnen trappen zonder 'vast-in-de-ketting-kast-angst'.
Ook wijduitlopende rokken in romantische prints zijn volgens haar 'the perfect cycletrend for spring'.

Cycle Chic sluit volkomen aan op de eco- en gezondheidstendens die gaande is. Fietsen is dé manier om snel en simpel wat pondjes te verliezen en tegelijk het milieu te sparen. Steeds meer steden investeren dan ook in een fietsvriendelijke infrastructuur. Zo is het Vélib fietsprogramma in Parijs een razend succes en ook in Barcelona ontdekken inwoners het gemak van de fiets door middel van een soortgelijk project. In deze twee steden staan op diverse plekken fietsen gestald die je door middel van een pasje kunt lenen en gemakkelijk kunt stallen aan het eind van je werkdag.

Slimme modehuizen haken meteen in op de hype: Chanel introduceerde dit jaar een 8900 euro kostende fiets met Chanel logo en Gucci kwam dit jaar met een vuurrode limited edition City Bike. Vogue ziet ook brood in de trend en publiceerde in december vorig jaar al een 'Wheels on Fire' artikel met daarin de beste fietsen en accessoires voor fashionata's. Onlangs werd in Londen de eerste Cycle Chic modeshow georganiseerd genaamd 'Velorution's Pret a Rouler' om altijd 'hip op de fiets te kunnen verschijnen'.

En waar blijft Nederland in het Cycle Chic verhaal? Met circa 18 miljoen fietsen heeft ons land de hoogste fietsdichtheid ter wereld!(volgens mij zit het wel goed in Nederland, want in Den Haag heb ik al diverse gedecoreerde fietsen voorbij zien komen)